הקרב הימי בלטקיה

הקרב הימי בלטקיה

קרב ימי שנערך בליל 7-6 באוקטובר 1973 בין חילות הים של ישראל וסוריה בים התיכון לא הרחק מעיר הנמל הסורית לטקיה. עימות זה פתח את המערכה בזירה הימית במלחמה והיה לקרב הטילים הימי הראשון בסוגו בהיסטוריה. ​

​בשנים שקדמו למלחמת יום הכיפורים התעצם חיל הים באופן משמעותי ולרשותו עמדו 14 ספינות טילים (סטי"לים), שהיו מצוידות בטילי ים-ים מסוג גבריאל ובמערכות לוחמה אלקטרונית מתקדמות לשיבוש מכ"ם. סט היכולות הזה הוביל לפיתוחה של תורת לחימה סדורה שעד מהרה הועמדה למבחן מול הציים של סוריה ומצרים.

מלחמת יום הכיפורים, שנפתחה בצהריי ה-6 באוקטובר 1973, מצאה את חיל הים ערוך ומוכן. ההערכה המוקדמת של ראש מחלקת המודיעין החילי כי המלחמה בשער העמידה את חיל הים בכוננות גבוהה ויממה לאחר תרגיל מקיף שבחן את הגנת החופים. במהלך הבוקר נשלחו בהוראת מפקד החיל, אלוף ביני תלם שני הסטי"לים מבטח ורשף מצפון לראש הנקרה כדי להפגין נוכחות. כאשר המלחמה הייתה לעובדה והסורים איימו להטיל מצור ימי על נתיבי השיט המובילים לישראל, הוחלט לנקוט ביוזמה התקפית ולהקדים תרופה למכה. כוח משימה בפיקודו של מפקד שייטת 3 אלוף משנה מיכאל ברקאי, שכלל את הסטי"לים געש, חנית ומזנק יצא בשעה 15:43 מנמל חיפה, חבר לשניים שכבר שייטו מול החוף הלבנוני ונשלח לעבר קו החוף הסורי.

בשעה 22:28 התגלתה ספינת טורפדו סורית והוחלט לפגוע בה. חלק מהסטי"לים ירו לעברה מספר פגזים, ובהמשך החנית נשלחה לדלוק אחריה והשמידה אותה. כשעה אחר כך התגלתה מקשת (ספינה להנחת מוקשים ימיים) סורית כ-15 ק"מ מקו החוף והספינה רשף שיגרה לעברה שני טילי גבריאל. בפגיעה ראשונה בסוגה הובערה המקשת ובהמשך טובעה באופן סופי על ידי החנית. זמן קצר אחר כך פתחו שלושה סטי"לים סוריים שיצאו מאזור לטקיה במטח טילי סטיקס לעבר רשף ומבטח, אך הפעלה נכונה של לוחמה אלקטרונית וירי של רקטות מוץ הטעו את הטילים ושיבשו את המכ"מים של האויב. כפועל יוצא מכך, העריכו הסורים הערכת יתר את עוצמת הכוח הישראלי, ותמונת הקרב שהצטיירה בעיניהם הייתה מעוותת. לאחר הירי החלו הסטי"לים הסוריים לנתק מגע, אך הסטי"לים של חיל הים שהיו מהירים יותר הצליחו לצמצם מרחק ולהדביקם. כאשר הספינות הסוריות נכנסו לטווח טילי גבריאל, פתחו הסטי"לים הישראליים בשעה 23:50 במטח לעברן, פגעו בסטי"ל מדגם אוסה ובסטי"ל מדגם קומאר וטיבעו אותם. הסטי"ל השלישי מדגם קומאר הצליח להימלט לכיוון החוף, אך עלה על שירטון והושמד לאחר מכן באש תותחים.

הקרב הסתיים בניצחון מוחץ לחיל הים הישראלי ובניצחון של 5-0 על כלי השיט הסוריים. השילוב בין לוחמה אלקטרונית לשיבוש ולהטעיה, לבין יתרון מהירות ולבין טילי ים-ים מתקדמים, הסיר באחת איום פוטנציאלי על מפרץ חיפה והוביל לעליונות ימית על הסורים בים התיכון. בעקבות תבוסתם, הסורים נמנעו מלצאת לים הפתוח וספינותיהם פעלו בדרך כלל סמוך לחוף ולמעשה נותרו כלואות בנמליהן לאורך המלחמה.